This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Sun Dec 5 7:59:41 2021 / +0000 GMT

Eisen van Brussel versus het landsbelang; PVV verlaat het schaakbord


Oswald Spengler


Zonet hebben Rutte, Verhagen en Wilders hun persconferentie gegeven nadat eerder op de dag Wilders het overleg in het Catshuis verliet.

Wilders stelde centraal dat ze "geknokt" hebben voor "hun kiezer". Rutte stelde vooral het landsbelang centraal en wees op de omhoog gierende staatsschuld als er niets gedaan wordt. Wilders had grote problemen met het verlies van koopkracht van, met name, AOW-ers, en verzette zich tegen het "kapot bezuinigen" van de economie.

Wat de PVV betreft is de 3% norm ook niet heilig. In Europa is afgesproken dat het begrotingsoverschot maximaal drie procent bedraagt -- dat wil zeggen dat er dan nog steeds schuld gemaakt wordt. De PVV vindt schuld geen probleem en zou liever nog wat meer schuld maken, ook al is dat op lange termijn een groot risico voor Nederland.

Wilders had het vooral over de "eisen uit Brussel" en dat we ons daaraan niet hoeven te onderwerpen. Nu is die 3% norm vooral tot stand gekomen door druk van landen zoals Nederland, juist omdat wij wel beseffen dat je niet eeuwig door kunt gaan met op populistisch-socialistische wijze schulden maken. Die 3% eis is zeer zinvol, een 0% eis zou nog zinvoller zijn, en Wilders wil liever een 3,5% -- 4% norm, net hoe het hem tijdelijk uitkomt.

Een mogelijke nieuwe partner voor een financieel gezonde toekomst voor Nederland is D66. Die partij weet ook dat het doorschuiven van schulden naar volgende generaties niet sociaal is, en ook niet verstandig is als je op lange termijn een verzorgingsstaat in stand wilt houden.

Er ontstaat nu een lastige situatie. Wilders heeft mogelijk gelijk als hij stelt dat de staatshuishuiding niet op orde gebracht moet worden door lastenverhoging (belastingen), maar door bezuinigingen op consumptieve en zinloze uitgaven zoals ontwikkelingshulp, EU socialisme, subsidies, klimaatreligie, en dies meer. Juist D66, samen met de VVD één van de weinige krachten in Nederland die wel een duurzame langetermijnvisie heeft op de staatsuitgaven en economie, heeft tegelijkertijd ook een wat irrationele hang naar dergelijke zinloze uitgaven. Hetzelfde geldt echter voor het CDA, alles in mindere mate.

VVD, D66, CDA, en nog wat zetelvulling? Het huidige politieke landschap garandeert geen meerderheid in de kamer voor zo'n samenstelling na de te verwachten nieuwe verkiezingen.

Het alternatief is een links-rechts coalitie of mogelijk zelfs een linkse regering. Zo'n samenstelling zal naar verwachting niet vies zijn van meer staatsschuld om zo op korte termijn leuke resultaten te realiseren. Het land zal niet doen wat nodig is om zichzelf gezond te houden; het neemt dan de lekkere snack voor het snelle goede gevoel.

Het gevoel bekruipt me dat er nu toch een gat zit in het politieke spectrum dat goed opgevuld zou kunnen worden door een partij die economisch realistisch is, ook op lange termijn, en tegelijkertijd de Nederlandse staatssoevereiniteit tegen de EU in wil verdedigen en kritisch is over "linkse hobby's". Het is nog maar de vraag in hoeverre de VVD zo'n rol op zich zal kunnen nemen.

Eigenlijk, bij al dit nieuws, is dit wat er in me opkomt: de ondergang van het Avondland. De politiek kan het niet oplossen. Een verandering van paradigma is nodig.

Update 2012-04-23: Zie ook onder meer de volgende artikelen:
Excerpt: Het overleg tussen VVD, CDA en PVV is mislukt. Wat nu? Staatsschuld, politieke crisis, ondergang?
Post date: 2012-04-21 16:13:31
Post date GMT: 2012-04-21 15:13:31
Post modified date: 2012-04-23 23:07:14
Post modified date GMT: 2012-04-23 22:07:14
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com