Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2012/03/07/phd-waardevol/
Export date: Tue Sep 21 11:52:04 2021 / +0000 GMT

PhD waardevol?


Geconfronteerd met de vraag of ik een PhD wil doen ben ik toch 's rond gaan kijken naar de voor- en nadelen.

Ph-wattes?


Een PhD staat voor philosophiae doctor, vergelijkbaar met de "Dr." aanduiding in Nederland. Oorspronkelijk stond het voor een graad in de filosofie, maar de moderne PhD heeft doorgaans geen enkel benul van filosofie. Voor universiteiten is het aantrekkelijk om PhD studenten te hebben omdat het relatief goedkope werknemers zijn die (hopelijk) de resultaten van hun onderzoek publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. Voor studenten kan het aantrekkelijk zijn een PhD te doen om de Dr. titel te verdienen en om zich nog een poosje in de academische vrijheid te bewegen. Het doen van een PhD traject wordt ook wel het doen van een promotietraject genoemd. De promovendus werkt toe naar zijn promotie (het krijgen van de titel `doctor').

Niet altijd aantrekkelijk


Het salaris is in het begin betrekkelijk laag. Je valt onder een CAO, en alfa- en gammastudenten verdienen net zoveel als b├Ęta-studenten. Zeker voor de laatste groep, die er vaak al een pittige masterstudie op heeft zitten, is dat wel slikken: je verdient bruto al snel duizend euro per maand minder dan in een bedrijfsfunctie. Bij b├Ętafaculteiten zie je dan ook wel eens dat ze niet zo gemakkelijk kandidaten kunnen vinden voor een promotietrajact. Soms worden daarom kandidaten uit het buitenland aangetrokken. Verder is er ook niet altijd winst na het behalen van de mooie doctorstitel: het mislopen van minstens vier jaar ervaring in het bedrijfsleven eist ook zijn tol. Bovendien zijn veel PhD-ers van twijfelachtig niveau -- zie ook de recente discussies over de geloofwaardigheid van veel wetenschappers -- en krijgen veel gepromoveerden nauwelijks een baan omdat er gewoon teveel doctors zijn. Zie ook:

Een these schrijven


Traditioneel moet je een proeve van bekwaamheid afleggen: het schrijven van een scriptie of these. In veel wetenschapsgebieden, met name de medische en de technische, bestaat de these uit drie of vier papers die gecombineerd worden met een uitvoerige inleiding. De papers zijn meestal gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften of conferentiebundels. De focus ligt steeds meer op de papers: die worden immers geciteerd en die kun je in je CV zetten. Om in aanmerking te komen voor onderzoeksbanen is het aantal publicaties meestal doorslaggevend. Om te zien hoe vaak die PhD-theses geciteerd worden heb ik een kleine steekproef gedaan bij iemand die in de epigenetica een PhD doet. Conclusie: zulke proefschriften worden zo goed als nooit geciteerd, alleen papers worden geciteerd. Dat kun je vertalen als: veel moeite doen voor het schrijven en laten drukken van een proefschrift zonder dat het eigenlijk nog veel waarde of betekenis heeft. Klik hieronder om mijn mini-onderzoekje te zien.

Voordelen zijn er ook


Uiteraard. Een sexy titel, en een grotere kans op leuker en interessanter werk. Maar wil je meer zijn dan een vervangbaar product, dan moet je meer beheersen dan een paar technische trucjes en moet je ook meer zijn dan een overgespecialiseerde vakidioot. En juist zo'n brede ontwikkeling is iets wat veel PhD-ers missen. Als je in de PhD traject je wel breed kunt ontwikkelen dan zijn de voordelen zeker aanwezig. De kans om te publiceren is ook een voordeel; het kan je de rest van je leven kansen geven om je bezig te houden met je eigen interesses.

En leuke comics!


Maar het grootste voordeel zit 'm misschien nog wel in de leuke en herkenbare comics die je nu kunt lezen. Zie www.phdcomics.com voor strips zoals hieronder...

ambition-comicTenslotte


Er zijn mensen die een verkort PhD traject kunnen volgen. In dat geval wegen de nadelen minder zwaar terwijl de voordelen blijven staan.
Excerpt: Het doen van een promotietraject wordt steeds minder aantrekkelijk. Enkele voor- en nadelen op een rijtje.
Links:
  1. http://www.furorteutonicus.eu/wp-content/uploads/2 012/03/phd-theses.pdf
Post date: 2012-03-07 21:51:59
Post date GMT: 2012-03-07 20:51:59

Post modified date: 2012-03-07 21:52:37
Post modified date GMT: 2012-03-07 20:52:37

Export date: Tue Sep 21 11:52:04 2021 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com