Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 1 min

December Elegy

Het is vandaag de eerste dag van december; de maand waarin de winter begint. De winter: de tijd van het joelfeest, wat later het Kerstfeest, oud&nieuw, en Sinterklaas zou worden. Een tijd voor rond de open haard, lekker binnen, met klusjes thuis. Want buiten zijn het donkere dagen. Duisternis gaat heersen over het land; alleen het vuur brengt warmte en licht, maar daarbuiten sterft alles en is het koud. Een strenge, lange winter bracht vroeger honger en dood. Onze voorouders waren bang voor de Fimbulwinter, de grote winter die vooraf zou gaan aan de Godenschemering.

Fimbulwinter in het leuke computerspel Age of Mythology. De winter is een goed seizoen voor spelletjes en dus ook voor LAN games!

Veel mensen worden depressief in de winter. De kou en duisternis van buiten dringen door tot in de ziel. Het seizoen is tegenovergesteld aan de lente. In de lente is de natuur vruchtbaar en zijn de mensen vrolijk. Maar de winter geeft verstilling. De filosofische, melancholische geest krijgt kans op zijn overpeinzingen de vrije loop te laten. Misschien is de winter wel het beste jaargetijde voor het innerlijk, tenminste, voor wie de winter accepteren kan.

Savage is the winter prevailing within
I fall for thee, sorrow entreating me…
— Tristania, “December Elegy”, lyrics

De wintermaand December was voor Gothic rockband Tristania een inspiratie om hun nummer “December Elegy” te maken. Hieronder een music video van iemand die de muziek voorzien heeft van Gothic damesafbeeldingen.

Tristania December Elegy

🔗 https://youtu.be/T9INMKDf6Wg

Omarm de duisternis. Als het stil is, hoor je meer.

Reacties

✉ Ward op 2012-12-03

Een leuk weetje over depressie in de winter:

Als een jaargetijde tegenvalt, bijvoorbeeld een hele natte zomer of een hele regenachtige/koude herfst, dan zijn er dat seizoen gemiddeld meer meldingen van depressiviteit.
Behalve in de winter. Dan maakt het geen donder uit of de winter koud, warm of extra koud is. Het aantal meldingen is daardoor niet beïnvloed. Waarschijnlijk omdat het toch al kut is, want het is donker en winter. 🙂

Toch leuk die databases van het CBS en KNMI aan elkaar koppelen.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.