Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 1 min

Stealth Subordination en verdwijnende documenten

De Citi is de op één na grootste Amerikaanse bank (zie Citigroup op Wikipedia). In een Citi nieuwsbrief van 25 juni 2012 met de titel “Stealth Subordination” wordt er flink uitgehaald naar het Europese ESM verdrag. Nederland is een deelnemer aan het ESM, waarin we met ca. 40 miljard euro een enorm belang (en risico) nemen, echter dat bedrag kan in de toekomst nog flink oplopen aangezien meer gelden opvraagbaar zijn.

In een aantal artikelen op internet wordt aan de hand van de Citi nieuwsbrief veel kritiek gegeven op het ESM. Twee markante artikelen zijn:

Kern lijkt te zijn dat o.a. politici bewust misleid zijn over enkele (voor Nederland) niet gunstige afspraken in het ESM. Alleen PVV, SP, SGP, ChristenUnie en PvdD stemden tegen. Andere partijen hebben of de tekst niet goed gelezen, of wel erg veel vertrouwen in een goede afloop van het euro-avontuur. Voor de details verwijs ik naar de twee artikelen die ik hierboven gelinkt heb.

De eerste pagina van de Citi nieuwsbrief.

Erg vervelend is dat de geciteerde Citi nieuwsbrief niet meer beschikbaar is. Iemand had ’m op Scibd gezet maar daar is het inmiddels verwijderd. Ook op de piratenbaai is ie niet te vinden. Kennelijk neemt niemand de moeite belangrijke documenten te kopiëren naar de eigen webserver (mirroring). Het vertrouwen in de “cloud” is erg groot, en doet erg naïef aan. Aangezien de auteurs van beide bovenstaande artikelen niet eens de moeite genomen hebben een kopie van het brondocument op hun eigen servers te zetten, en de oorspronkelijke versie nu weg is, kunnen we hun boude beweringen nu niet meer controleren. Uiteraard is het wel een goede voedingsbodem voor complottheorieën – hoe gelukkig dat het vervelende document verdwenen is! – maar dat laat ik verder graag aan anderen over.

Als iemand het oorspronkelijke document nog heeft houd ik mij aanbevolen.

Hierbij trouwens nog lokale versies van de door mij gelinkte artikelen, in MHTML formaat. Beide bestanden kunnen in een enkel ZIP bestand gedownload worden: ESM-kleine-lettertjes.zip.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.