Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Nieuwsverslaving

Blind signal

Elke dag het nieuws tot je nemen maakt je afgestompt en fantasieloos. Beter kun je je tijd stoppen in het lezen van goede maandbladen of goede boeken. Maar dat doen we niet, want door de gewenning aan snel en oppervlakkig nieuws zijn we niet meer gewend en niet meer in staat om lange, diepe artikelen te lezen. Daardoor blijven we oppervlakkig bezig met incidenten in plaats van met het doorzien van oorzaken. Dat is wat Rolf Dobelli te melden heeft.

Dus zeker het lezen waard: Avoid News – Towards a Healthy News Diet, by Rolf Dobelli

Zeker niet zo goed als het artikel van Dobelli, maar misschien leuk voor geïnteresseerden: jaren terug, toen ik nog les kreeg van Willem Breedveld, heb ik een paper geschreven over de stortvloed van nieuws.

Update: Emil heeft in november 2011 een leuk stukje met een vergelijkbare strekking geschreven: Het “belangrijke” journaal (pdf)

(Het logo staat voor blindheid en heb ik gevonden op Wikimedia Commons.)

Reacties

✉ Emil op 2012-02-20

Lijkt me erg interessant! Ik heb hem alvast opgeslagen, bedankt. Het onderwerp houd mij ook bezig, ik zie het om me heen. Ik ben het er roerend mee eens, dat het verslavend is, en mensen neurotisch maakt ja zelfs lichtelijk apathisch. Ik ga eens beginnen 🙂 met het stuk van Rolf…

✉ Emil op 2012-02-20

Oh dit is geniaal. (alsof ik mijzelf hoor praten “ahum”) Neee echt, ben nu bij punt 4, man wat heerlijk dit. Zo is het maar net. Lees al jaren geen krant. Ben er principieel op tegen. Het maakt me razend, het voelt alsof er met je wordt gespot. Eindelijk voel ik me gesterkt, want je staat alleen tegen een meerderheid van nieuws consumerende hersenlamme verslaafden. Een stem die het onderschrijft, lekker! Dank je, dat had ik even nodig!

Het helpt je niet in je keuzes.., 100% mee eens

✉ Evert Mouw op 2012-02-20

@Emil: Toppie. Ik vond het via een facebook discussie, en was ook meteen onder de indruk 🙂

✉ Emil op 2012-02-22

Ja best grappig, want had er zelf 4 maandjes terug zelf ook een stukje geschreven genaamd; “Het belangrijke journaal” http://basicpublishing.nl/index.php?page=show&id=65421

Die Dobelli durf wel, en zo hebben we ze meer nodig. Ik lees hjet in ieder geval graag zo, gewoon zeggen waar het op staat. Er wordt veel te veel gedraaid en slap geluld. Keiharde taal, perfect toch! 🙂

groet

✉ Evert Mouw op 2012-02-22

@Emil: leuk, jouw verhaal sluit hier perfect op aan, ik zet een kopie van jouw verhaal meteen erbij (als je bezwaar hebt: laat het weten).

✉ Emil op 2012-03-07

Hey ja tuurlijk prima man! Zeg ik ben jouw stuk aan t lezen, en ik leer een hoop. Ja erg interessant, en weer een heel andere benadering 🙂 Op z’n Everts,.. wel leerzaam en duidelijk, (veel feiten en gegevens, daar kunnen mensen iets mee. Ja dat is het, “praktisch!” 🙂

Phoeh wat een kluif, morgen verder hoor, hahaha doeiii

✉ Evert Mouw op 2012-03-10

@Emil: Wat een leeshonger! Mijn paper is wel wat gedateerd, ik zou ’t nu meer over social media hebben gedaan en minder over RSS.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.