diffplus: zie snel verschillen tussen tekstversies

— door Evert Mouw

Doelgroep: *nix gebruikers, liefhebbers van de command line, informatici en andere technisch georiënteerde computergebruikers.

wdiff | colordiff

Soms wil je snel even de verschillen zien tussen twee tekstbestanden. Mogelijk heb je een configuratiebestand aangepast, en wil je de verschillen met een oude versie uit de backup bekijken. Of misschien werk je aan een paper en wil je jouw docent inzichtelijk maken welke veranderingen je hebt aangebracht. Er bestaan heel wat “difference” tools, waaronder voor de GUI vriendelijke programma’s zoals WinMerge (opvolger van WinDiff) en Kompare. Voor de opdrachtregel of CLI omgeving (command line interface) zijn er diff, wdiff, colordiff, enzovoorts. Hoe je die slim kunt gebruiken staat op WebWereld.

Ik heb een eigen script diffplus.sh geschreven om gemakkelijker gebruik te kunnen maken van de goede CLI tools. Daarbij gebruik ik ook aha om ANSI kleurcodes naar HTML CSS om te kunnen zetten. Met mijn script kun je kiezen of je de uitvoer in less wilt zien, of in de text-based browser elinks, of dat je het wilt exporteren naar een HTML bestand. Het script kun je downloaden (diffplus.zip) of hieronder bekijken.

Hieronder een voorbeeld van diffplus.sh 1.txt 2.txt met de HTML uitvoer optie.

De uitvoer lijkt me duidelijk genoeg. Hopelijk heb je er iets aan. Hieronder de broncode van het script.