Piraten in Duits parlement

Piraten ahoi!

De Duitse piratenpartij heeft 15 zetels (9%) van het Berlijnse deelstaatparlement veroverd. Dat is goed nieuws voor de privacy, ICT en innovatie. Hoewel geen lid van de piratenpartij, ben ik wel een moreel medestander.

Privacy: De piraten vinden dat je digitale veiligheid heel belangrijk is. Zelf vond ik bijvoorbeeld dat de veiligheid van het elektronisch patiëntendossier niet voldoende verzekerd was. En de komende maanden ga ik onderzoeken hoe grote clusters (grids) op een veilige manier medische data kunnen analyseren.

ICT: De piraten zijn tegen software patenten. Zulke patenten zijn heel belemmerend voor technologische innovatie. Softwarepatenten werken vooral in het voordeel van juristen en grote bedrijven. Het is ook totaal overbodig, omdat we al een copyright wetgeving hebben. In de VS worden software patenten erkend, en dat geeft een hoop ellende. Europa erkent die onzin nog niet, en dat moeten we zo houden! Een andere reden waarom piraten goed zijn voor de ICT ontwikkeling is dat de kwaliteit van DVD’s die je in de winkels koopt vaak laag is. Zo krijg je irritante waarschuwingen die je niet over kunt slaan, en is het lastig om de film van DVD naar een harde schijf te kopiëren of af te spelen vanaf een apparaat dat geen DVD speler heeft. Concurrentie op torrentsites zorgt voor een push richting betere kwaliteit.

Innovatie: Een open, vrije en niet-gelimiteerde informatiesamenleving kan sneller en beter ideeën, code en media uitwisselen dan een beperkte, juridisch belemmerende en door commerciële oligarchieën beheerste samenleving.

En verder nog…

  • De bug die ik voor de Ubuntu server documentatie had ingediend is afgesloten, en mijn oplossing geaccepteerd 🙂
  • Tom Louwerse schrijft over verkiezingsbeloften van de PVV en een rammelend SP onderzoek.
  • Een nieuwe gebruiker, Emil Snijer, schrijft elders over de ellende die je met overdreven positief denken kunt meemaken.
  • Op het VVD forum ben ik in discussie over het meten van de prestaties van ziekenhuizen en over de PVV.
  • ‘s Nachts bij volle maan met een groepje Levitassers in zee zwemmen terwijl een windkracht 7 plus windstoten het strand onbegaanbaar maken: en geweldige ervaring en een les in praktisch denken onder moeilijke omstandigheden = halve zandstorm. Het zand kwam een dag later nog steeds uit mijn ogen.
  • De Luchtmachtdagen in Leeuwarden waren, ondanks wat regen, geweldig. Een aanrader.
  • Vorige week Céline’s Reis naar het einde van de nacht uitgelezen. Pessimistisch, nihilistisch, gemeen, en toch een briljant goed geschreven boek. Als je door de plagerij heen prikt is het nog humoristisch ook. Alleen aangeraden voor belezen en optimistische mensen. Als je gevoelig bent voor depressiviteit pleeg je tijdens het boek misschien zelfmoord, dus lees het dan maar niet.
  • Nog een weekje, en dan weer kanovaren op de IJssel tijdens de Veluwerally!