This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Mon Sep 20 12:23:56 2021 / +0000 GMT

Wilders gewelddadig?


Corine de Ruiter, hoogleraar Forensische psychologie, schrijft in een column in de Trouw dat Geert Wilders gewelddadig is. Wat wordt er beweerd, wie is Corine en heeft ze gelijk?

De bewering


Onder de kop Wilders is gewelddadig, alleen niet fysiek verscheen het opinie-artikel in de Trouw van afgelopen dinsdag. Corine beschrijft hoe er naar geweld wordt gekeken in haar vakgebied:
We maken daarbij onderscheid tussen verschillende typen geweld, oplopend in ernst: verbaal geweld (dat wil zeggen uitschelden, kwetsende opmerkingen maken), verbale bedreiging (bijvoorbeeld dreigen iemand lichamelijk te verwonden, zeggen dat een ander dat gaat doen) en lichamelijk geweld (bijvoorbeeld iemand slaan, of met een mes steken).

Vervolgens beweert ze dat Wilders vaak verbaal geweld toepast, en soms ook verbale bedreigingen pleegt. Ze suggereert verder dat zulk gedrag een reden kan zijn voor intensivering van de behandeling.

Wie is Corine de Ruiter?


Ze treedt regelmatig op in de media, waarbij ze al snel een mening paraat heeft. Ideaal voor journalisten die liever niet wachten op degelijke wetenschappelijke analyses maar een snel commentaar willen. In ieder geval is ze niet bang voor publiciteit en voert ze de publicitaire strijd met een open vizier; dat is al een stuk beter dat het fascistoïde links-extreme activistische tuig.

Ze is zelfs een beetje publiciteitsgeil; op haar website www.corinederuiter.eu laat ze maar liefst twee keer prominent zien dat ze heel heel heel echt hooggeschoold is: zowel een PhD achter haar naam alsook Professor of Forensic Psychology prominent en duidelijk op haar banner. Bepaald niet subtiel, je zou het zelfs narcistisch kunnen vinden.

Heeft ze gelijk?


Ze refereert naar haar werk met TBS patiënten. Het lijkt erop dat haar beeld van de werkelijkheid daardoor wat verkleurd wordt. Gedragstherapie voor TBS patiënten vraagt om een andere benadering dan het beoordelen van politici (iets met appels en peren). Politieke strijd is verbale strijd. Politieke strijd wordt gevoerd met verbale middelen.

Natuurlijk heeft ze gelijk als ze beweert dan een politicus verbaal geweld gebruikt. Een politicus die dat niet of nooit doet is meestal een grijze muis ergens wat lager op de voorkeurslijst. Je vorm en stijl van het verbale geweld zal natuurlijk altijd aangepast worden aan de achterban, media, en politieke boodschap.

Verbaal geweld bij TBS patiënten heeft andere gevolgen dan verbaal geweld bij politici. Het eerste leidt als snel tot escalatie en fysiek geweld (waar Corine zich druk over maakt), het laatste leidt tot een grondig en pittig democratisch debat. Aan dat onderscheid gaat ze geheel voorbij. Is dat domheid en onkunde van deze mevrouw professor, of is dat mogelijk kwade opzet?

We maken al zo lang onderscheid tussen verbale strijd en echt geweld, dat het zelfs in onze taal vergroeid is: gewelddadig is een woord dat uit twee delen bestaat, geweld en dadig. Zonder het "dadig", het doen, is het woord niet wat Corine zegt wat het is. Juist daar waar dat onderscheid vervalt hebben we het over patiënten. Misschien is ze zich toch iets teveel gaan vereenzelvigen met dat deel van haar omgeving.

Kortom, haar column is niet relevant. Dat bepaalde linkse media er razend opgewonden van worden en die onzin tot zich nemen als een dorstige in de woestijn, dat zijn we ook al wel gewend.

Het was misschien interessant geworden als ze op een wetenschappelijke manier was gaan zoeken naar de relatie tussen [1] multi-etniciteit, [2] onderlinge cohesie in de samenleving, [3] het taalgebruik van politici, en [4] mogelijke gevolgen voor agressie in de samenleving (zoals laatst de rellen in Londen). Maar dat doet ze niet. Misschien scoor je daar als linkse blonde vrouwelijke psychologe niet mee, geen idee.

Voor een professor in de psychologie wat het leuk geweest als ze eens wat was gaan rondneuzen in de politieke psychologie. Maar als je al twee keer je geleerdheid groot op je site toont heb je verder kennelijk geen wetenschappelijke aanpak meer nodig.

Eindoordeel


Corine de Ruiter loopt populistisch en mediageil te scoren, maar besmeurt er de wetenschap mee. Een professor onwaardig. Update: GeenStijl bericht over eerdere de Ruiter incidenten.

Excerpt: Corine de Ruiter, hoogleraar Forensische psychologie, schrijft in een column in de Trouw dat Geert Wilders gewelddadig is. Wat wordt er beweerd, wie is Corine en heeft ze gelijk?
Post date: 2011-08-12 14:51:11
Post date GMT: 2011-08-12 13:51:11
Post modified date: 2014-11-28 14:01:22
Post modified date GMT: 2014-11-28 13:01:22
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com