This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Fri Sep 24 11:55:37 2021 / +0000 GMT

Terwijl Europa sliep...


Een klein stapeltje boeken lag nog op tafel. Eén van die boeken heb ik in 2009 gelezen: While Europe Slept (terwijl Europa sliep) van Bruce Bawer. Ik noemde het boek een paar dagen geleden al omdat Bruce in dat boek schrijft over het verstikkende politiek correcte klimaat in Oslo, waar hij als Amerikaan woont. Hij voorspelde in zijn boek van 2006 al de mogelijke problemen die daaruit zouden kunnen voortvloeien en heeft daarbij flinke kritiek op o.a. de sociaaldemocraten in Noorwegen en ook de Noorse media.

Na twee jaar zit het boek niet meer helemaal goed in mijn hoofd, maar op basis van wat slordige aantekeningen heb ik de hoofdlijnen van het betoog van Bruce nog. In schemavorm ziet het er uit zoals hieronder (klik op het plaatje om het groter te maken). Eventuele fouten zijn voor mijn rekening.

while europe slept

Det Norske Arbeiderpartiet koos duidelijk voor niets doen, en mogelijk ook voor multiculturalisme door immigratie zo gemakkelijk te maken, en door een politiek correct klimaat te creëren. We zitten daarna, wat betreft Bruce, met drie mogelijke scenario's. Geen van de drie is aantrekkelijk. Met de gruwelijke terreuraanslag hebben we een voorproefje gekregen van het laatste scenario, burgeroorlog.

Bruce reikt ook oplossingen aan. Ten eerste moet het politiek correct denken en de multiculturele ideologie bestreden worden, en moet via gedwongen integratie een liberale smeltkroes ontstaan. Verder moet immigratie beperkt worden. En als het daarvoor te laat is, dan resteert alleen nog een paardenmiddel zoals mogelijk gedwongen remigratie.

Ondanks dat ik het een vlot geschreven en goed gedocumenteerd boek vind, heb ik ook wel wat kritiek. De auteur definieert de term "vrijheid", die hij vaak gebruikt, niet duidelijk. En er zijn nog meer zaken waar ik twijfels bij heb.

Smeltkroes: Hoewel de smeltkroes voor Amerika gewerkt heeft, biedt het minder voordelen voor Europa. Een smeltkroes kan niet iemands cultuur bewaren. Als er al een dominante en volwassen leidcultuur is, dan is er ook veel weerstand tegen een smeltkroes. Europa heeft al teveel cultuur en teveel identiteit voor een smeltkroesmodel.

Amerika: De auteur noemt Amerika als groot voorbeeld, maar hij leefde in Amsterdam en nu in Oslo. Ik geloof niet dat Amerika zo'n geweldig voorbeeld is voor Europa. De Victoriaanse puriteinse opvattingen, het hoge percentage mensen dat nog steeds gelooft in een scheppingsverhaal van zes dagen, en andere problemen zoals de beschikbaarheid van medische zorg geven ook weinig vertrouwen.

Fascisme: Fascisme is niet zo ouderwets en anti-vrijheid als de auteur denkt. Zelfs Churchill had respect voor de ideeën van Mussolini. In feite was het fascisme een moderne ideologie, en veel wetenschappers steunden het. Overigens zijn er genoeg problemen het fascisme, zoals de niet-functionele totalitaire staatscontrole. Misschien bedoelde de auteur geen fascisme maar nazisme, wat iets anders is. Veel hedendaagse neonazi's presenteren zich op Amerikaanse internetgroepen, en dat is vaak een mix van conservatisme, Victoriaanse waarden, en soms ook simpele haat.

Cultuur en democratie: De auteur denkt dat je een land naar democratie kunt bombarderen, zoals Irak en Afghanistan. Maar het is duidelijk dat het tientallen jaren duurt om culturele verandering te bewerkstelligen. In zulke staten is dan ook geen gezonde democratie gekomen.

Al met al blijkt het wel dat het lastig is om tot goede oplossingen te komen, zeker in Europa. We zitten al diep in de modder. Dat neemt niet weg dat de discussie, zeker in Nederland, steeds opener wordt. Dat is dan ook de beste weg voorwaarts.
Excerpt: Bruce Bawer, een Amerikaan die in Oslo woont, schreef in 2006 al over problemen die we nu zien in Noorwegen en de rest van Europa. Een reactie op zijn boek While Europe Slept.
Post date: 2011-07-26 18:19:44
Post date GMT: 2011-07-26 17:19:44
Post modified date: 2013-08-18 12:27:55
Post modified date GMT: 2013-08-18 11:27:55
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com