Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2011/07/22/noorwegen-de-naiviteit-voorbij/
Export date: Sun Aug 7 19:29:49 2022 / +0000 GMT

Noorwegen de naïviteit voorbij


Update: de dader was een blanke rechts-extremist, zie mijn commentaar in Een blank monster.

De dodentallen lopen nog op. Ik kwam terug van hardlopen op het strand en hoorde over de aanslagen in Oslo. Het kon ook niet anders - al jaren verbaasde ik me erover dat daar nog geen aanslag gepleegd werd. De beveiliging was een grap in een land dat zo weinig criminaliteit kent en waar de mensen elkaar zoveel vertrouwen. Een onterecht veiligheidsgevoel is daarvan het resultaat - zeker sinds Noorwegen deelneemt aan militaire missies in het Midden-Oosten.

Vorige zomer nog ben ik in Noorwegen geweest om te wandelen in Jotunheimen. De mensen en de natuur vormen er een eenheid: rustig, sterk, mooi, en vrij. Het land leeft in onschuld: mensen maken zich nauwelijks druk over criminaliteit. Gevaar komt niet van mensen, maar van de natuur, maar de Noren houden van hun woeste natuur.

Op dit moment is het nog niet helemaal zeker dat Islamitische organisaties achter de aanslagen zitten. Ook is een lange blonde man in verband gebracht met de schietpartij bij een politieke jeugdbijeenkomst. Echter, politiek geweld in Noorwegen is een zeldzaamheid, het land kent nagenoeg geen interne spanningen. Bijna alles wijst erop dat het of gaat om een eenzame gek, of om een organisatie met een motief, d.w.z. moslimradicalen. De aanslagen lijken op dit moment te groots om enkel het werk van een eenzame gek te kunnen zijn, dus dat laat weinig opties over. Volgens Evan Kohlmann gaat het dan ook om Islamitische terroristen. Klik op de afbeelding voor zijn tweet over Abu Suleiman:

Abu Suleiman

De sociaaldemocraten zijn al lang de grootste partij van Noorwegen. In zijn boek "While Europe Slept: How Radical Islam is Destroying the West from Within" schrijft Bruce Bawer over de naïviteit van de met name linkse politiek en media in Europa. Bruce, een Amerikaan, heeft in Amsterdam gewoond en woont momenteel in Oslo. Enige tijd terug heb ik zijn boek gelezen, en het is pijnlijk om te zien hoe zijn analyse correct blijkt te zijn. Hij gaf voorbeelden van politiek correct denken, ook in Noorwegen en nu.... arm Noorwegen - voorbij is de onschuld. Voorbij de seculiere religie, voorbij de gekleurde bril. De werkelijkheid heeft nu zijn intrede gedaan.

Het duurt altijd lang om een geloof of wereldbeeld los te laten. Een enkele klap werkt niet onmiddellijk. In Noorwegen zal de multiculturele droom, het links politiek correct denken en ook de sociaaldemocratie met zijn maakbaarheidswaan nog wel even blijven. Maar de inhoud en kleur ervan kunnen nooit meer hetzelfde zijn. Er zijn onschuldige mensenlevens vernietigd, en de beelden branden na op het netvlies. De angst doet zijn intrede, het wantrouwen is ontwaakt.

Zal dit Noorwegen dan helemaal veranderen? Ach, Oslo is toch anders dan de rest van Noorwegen, zoals Amsterdam anders is dan de rest van Nederland. In de fjorden en bergen zijn de Noren nog Noors, de natuur nog ruig, en de mensen onveranderlijk. Dit land, deze mensen, misschien waren ze blind voor het andere, zoals je hier ook wel "wereldburgers" hebt, maar ze zijn nog wel zichzelf. De weg terug naar het eigene zal niet zonder gevolgen blijven.

En als je dat eigene van Noorwegen wilt ruiken, lees dan het boek Hoe het groeide van Knut Hamsun.

Update: de dader was een blanke rechts-extremist, zie mijn commentaar in Een blank monster.
Excerpt: Het vredige Noorwegen is niet langer onschuldig. De doden staan op het netvlies. Hoe kan dit land nog zichzelf blijven?
Post date: 2011-07-22 20:45:30
Post date GMT: 2011-07-22 19:45:30

Post modified date: 2011-10-02 21:16:10
Post modified date GMT: 2011-10-02 20:16:10

Export date: Sun Aug 7 19:29:49 2022 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com