Het nieuwe bellen

BellBellen bestaat al een poosje. Het woord komt van de naam Alexander Graham Bell, één van de pioniers van de telefonie. Alles ging toen over een koperdraadje. Vandaag heb ik me verdiept in VoIP – Voice over IP. Het nieuwe bellen gaat via het internet, dus via IP (Internet Protocol). Je kunt behalve bellen nu ook tekstberichten uitwisselen  (IM – Instant Messenging), bestanden toezenden, en videobeelden van elkaar zien.

De voordelen

 • Gratis bellen.
 • Je kunt zien of iemand wel of niet beschikbaar is voor een gesprek (status). Anderen kunnen dat ook van jou zien, mits je dat toestaat.
 • Zelf bepalen wie toestemming heeft om jou te bellen.
 • Ook chatten en video. Chatberichten kun je ook sturen als iemand offline is.
 • Geen lastige telefoonnummers meer, maar gewoon zoiets als mijnnaam@mijndomein.nl.
 • Geavanceerde voicemail, bv. doorsturen naar je email.
 • Je telefoonnummer kun je gelijk maken aan je email adres.
 • Overal waar je bent hetzelfde nummer. Ongeacht het toestel waar je gebruik van maakt. Dus met één nummer kun je bereikbaar zijn op je computer, op je mobieltje, of op je telefoontoestel op het werk.
 • Je bent niet meer afhankelijk van een enkel draadje. Ook je “vaste” toestel kun je desnoods via je mobiele GSM aan het internet koppelen.

Een overzichtje

Skype — De meeste mensen kennen Skype wel. Skype is handig, veilig, en werkt overal. Maar onlangs is Skype overgenomen door Microsoft. Een belangrijk nadeel van Skype is dat het geen open protocol gebruikt.

SIP — Verder is er nog SIP (Session Initiation Protocol). SIP wordt gebruikt door providers zoals XS4all die internettelefonie aanbieden. SIP werkt goed samen met de klassieke telefoonsystemen. Als je van een provider een nummer in de vorm van 0123456789 krijgt, kun je er met een ouderwetse telefoon naartoe bellen. Maar via speciale Softphone programma’s kun je ook direct via IP bellen naar bv. 0123456789@sip.xs4all.nl. Er zijn een heleboel gratis Softphone programma’s of SIP clients. Een voorbeeld is Jitsi. Als je je eigen domein hebt, dan kun je bijvoorbeeld als SIP “telefoonnummer” zoiets nemen als jouwnaam@jouwdomein.nl. Een eigen server kun je opzetten met bv. GNU SIP Witch.

Jingle LogoXMPP/Jingle — XMPP begon als Jabber. Google gebruikt XMPP met hun Google Talk, maar er zijn nog veel meer alternatieven, zoals Psi. Verder gebruikt Facebook het voor de chatmodule. XMPP is meer dan SIP gericht op het moderne internet, en XMPP is ook gemakkelijk uit te breiden. Op dit moment lijkt XMPP met de Jingle uitbreiding het meeste “momentum” te hebben. Ook hier: als je je eigen domein hebt, dan kun je bijvoorbeeld als XMPP “telefoonnummer” zoiets nemen als jouwnaam@jouwdomein.nl. Bekende servers zijn Openfire en ejabberd.

Niet storen!

Eerst was het nog bijzonder om gebeld te worden. Tegenwoordig moet je mails en telefoontjes filteren. Het is handig dat moderne IP telefonie de mogelijkheid opent om veel selectiever te zijn in wie jou kan bellen, of welke beltoon er “rinkelt” als iemand uit een bepaalde categorie jou belt. Vergis je niet: mensen zijn erg slecht in multitasken, ook al overschatten de meeste mensen zichzelf wat dat betreft. Elke onderbreking, ook een korte en simpele, stoort je concentratie en verlaagt je creativiteit, leervermogen en productiviteit.

I generally hate phones – they are irritating and disturb you as you work or read or whatever – and a cellphone to me is just an opportunity to be irritated wherever you are. Which is not a good thing. — Linus Torvalds, 2010-02-06

De dood van het oude bellen

Overal kun je gemakkelijk een internet verbinding krijgen. Thuis, ook draadloos, en vaak ook via WiFi hotspots of via je mobiele internet. Daar heb je dus genoeg aan om te bellen. Dus hoef je geen speciale belkosten meer te maken. Toch? Maar dan moet wel iedereen IP telefonie gaan gebruiken! En dat is niet goed voor de oude telecom bedrijven…

De KPN wilde graag extra tarieven heffen als mensen VoIP diensten zoals Skype zouden gebruiken. Daarvoor dachten ze Deep Packet Inspection te gaan gebruiken, een soort digitaal luistervinken. Minister Verhagen (CDA) maakte terecht de vergelijking met het openen van brieven door de posterijen, en met een verwijzing naar het briefgeheim verzette hij zich tegen die praktijk. De Kamer besloot vervolgens om de netneutraliteit te waarborgen.

Ongetwijfeld zullen de oude telco bedrijven via SIP, en het vragen van geld voor SIP diensten, nog een beetje verweer bieden. Voor mensen die hun eigen server en domein hebben is XMPP de weg voorwaarts. Met call-out diensten zoals Diamondcard kun je zelfs het achtergebleven deel van de wereld nog blijven bereiken.

En ikzelf? Als ik tijd heb zet ik mijn eigen XMPP servertje op. Voorlopig doet Skype het nog goed genoeg voor mij. En bovendien: ik haat bellen. Doe mij maar email.

2 Reacties

 1. 2011-06-17

  Hoi Evert,

  Houd je meer van mailen omdat je dan lekker over je woorden na kunt denken ipv ad hoc iets te moeten zeggen en sociaal te doen etc? 😛

  Leuk stuk weer! Ik bel je vanmiddag nog even 😉

  Groetjes,
  Ward

Reacties zijn gesloten.