Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

PartijenWijzer: welke partijen passen bij jou?

ipp

Leuk en snel: de PartijenWijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek. Je kunt ’m doen op http://tvdd.nl/bav

Wat voor partij past bij jou? Doe die test en vertel hieronder bij de reacties of je een linkse hippie, rechte aso, relifanaat, of wat dan ook bent 😉 (Of in positieve termen: een sociaal bevlogen idealist, een realistisch en verantwoordelijk persoon, of een mens met geloof.)

Mijn “resultaat” kan ik nu niet verbergen natuurlijk…

Je bent voorstander van weinig overheidsingrijpen in de economie. In het algemeen zullen mensen hun verantwoordelijkheid wel nemen, als ze genoeg prikkels krijgen. Waarschijnlijk vind je dat de Nederlandse welvaartsstaat te veel geld kost, en dat mensen vrij gemakkelijk aan een uitkering kunnen komen. De markteconomie is voor jou een uitstekend systeem om economische vooruitgang te bereiken. Je bent daarnaast kritisch over een aantal zaken die inmiddels tamelijk normaal zijn in Nederland. Denk aan euthanasie of abortus, of drugs. Je hebt moeite met de toegenomen individuele vrijheden en misschien ook met de instroom van migranten. Een beetje comfortabel leven vind je verder belangrijk, maar waarschijnlijk sluit je je ogen niet helemaal voor immateriële zaken zoals kunst en het milieu. Het geld daarvoor moet echter wél eerst verdiend worden. Tot slot zie jij met al die verschillende religies maar één oplossing: religie mag geen enkele invloed hebben op de politiek. Je vindt dat geloof bij uitstek een privézaak is.
Partijen: VVD en PVV

Waarschijnlijk klopt dat wel grotendeels, alleen snap ik niet dat ik “moeite” zou hebben met de “toegenomen individuele vrijheden”. Misschien is dat vanwege bijv. mijn kritische houding t.o.v. drugs, maar dat betekent niet dat ik mensen ga voorschrijven om verstandig te leven… Kloppen de resultaten bij jou wel een beetje? Ik ben benieuwd naar eventuele reacties die je hieronder kunt achterlaten.

Reacties

✉ Christiaan op 2011-10-23

Gatverdamme, krijg ik gewoon ook PvdA naar m’n hoofd geslingerd. Gelukkig staat daarboven de D66 🙂

Je bent niet uitgesproken links of rechts, wat de economie betreft. De overheid mag op sommige punten best ingrijpen, maar alleen als het niet anders kan. Je bent daarnaast een voorstander van individuele vrijheden, maar daar zijn wel grenzen aan. Je ziet in de maatschappij wel dingen die je niet zo bevallen, maar vindt een verbod vaak te ver gaan. Maatschappelijke veranderingen juich je meestal toe, maar je kijkt altijd wel kritisch naar de gevolgen. Waarschijnlijk maak je je verder zorgen over het klimaat, en vind je dat mensen ook wat meer aandacht voor elkaar en voor immateriële zaken moeten hebben. Tot slot zie jij met al die verschillende religies maar één oplossing: religie mag geen enkele invloed hebben op de politiek. Je vindt dat geloof bij uitstek een privézaak is.

Die laatste twee zinnen zijn mogelijk wat extreem. Maar toegeven: religie zorgt voor een hoop gelazer, alhoewel een beetje normen en waarden op z’n tijd geen kwaad kan.

Overall: interessant.

✉ Evert Mouw op 2011-10-23

@Christiaan: volgens mij zijn we het over de rol van religie in de politiek eens 🙂 Normen en waarden zijn soms nodig, en religie heeft daar een onterechte claim op. Zelf heb ik het (nog) niet gelezen, maar Dawkins schijnt daar een aardige theorie over te hebben:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Delusion#Religion_and_morality

D66 - PvdA staan ook niet zo ver van elkaar, zelfs VVD en PvdA niet (!!). Hoewel Krouwel dat misschien anders ziet, zie ook:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Politiek_spectrum#Krouwel

En ach, de PvdA… gelukkig is Cohen er nog om die 50+ partij om zeep te helpen 😉

✉ Bruynzeel op 2011-11-08

Geinig !
Bij mij kwam dit er uit;

Je bent niet uitgesproken links of rechts, wat de economie betreft. De overheid mag op sommige punten wel ingrijpen maar alleen als het niet anders kan.Je staat daarnaast ambivalent tav. maatschappelijke veranderingen.Waarschijnlijk vindt je wel dat we er in Nederland de laatste decennia op vooruit zijn gegaan, maar aan de andere kant zie je ook dingen die je absoluut niet bevallen, zoals misschien de seksualisering van de maatschappij. Je maakt je wat dat betreft een beetje zorgen om de toekomst.
Je bent verder op zoek naar een tussenweg in het moderne leven tussen geld kunnen verdienen aan de ene kant , en aandacht voor milieu,kunst, en andere mensen aan de andere kant.
Misschien ben je blij dat je op zondag nog even snel een boodschap kan doen, maar een totale 24 uurs economie hoeft voor jou niet.
Tot slot zie jij met al die verschllende religies maar één oplossing: religie mag geen enkele invloed hebben op de politiek.
Je vindt dat geloof bij uitstek een privézaak is.

Conclusie voor mogelijke partijen zijn PvdA, D’66, en VVD.

Mijn persoonlijke mening is dat ze op veel punten wel gelijk hebben, maar bij de zin over seksualisering van de maatschappij haak ik af.
De rest die daar op volgt kan ik me weer wel in vinden.
De politieke partijen zitten er behoorlijk naast, ik verafschuw zowel de PvdA als D’66.
En dat is dan heel voorzichtig omschreven.
In het verleden heb ik wel meerdere malen op de VVD gestemd, maar zou dat nu niet meer doen.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.