Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Fred Teeven (VVD) wil einde aan vrij internet

Fred_Teeven

Wat is Fred Teeven (VVD) toch een idioot. Onze staatssecretaris van justitie wil het downloaden van muziek en films illegaal maken. Ook wil hij dat internet access providers websites zoals The Pirate Bay gaan blokkeren.

Eerder al toonde hij zich voorstander van Deep Packet Inspection (Tweakers). Daarmee kun je inderdaad heel goed burgers bespioneren. Als zoiets er door komt wordt het tijd voor TOR.

Als websites geblokkeerd gaan worden zal het niet al te lastig zijn die blokkade te ontwijken. Nu al zijn er een heleboel anonieme proxies beschikbaar, meestal opgezet om staatscensuur van staten zoals China en Iran te omzeilen. Straks ook handig voor Nederlanders. Misschien heeft Fred te weinig technische kennis van zaken om hieraan te denken?

De Consumentenbond en Bits for Freedom hebben al negatief gereageerd op het plan van Teeven. Logisch, want al wil Teeven niet direct incidentele downloaders aanpakken, het opent wel de weg daarheen. Ook valt het me nogal tegen dat hij weinig zegt over monopolistische en consumentvijandige praktijken van de industrie zoals de DVD regiocode. Ook zegt hij niks over onderzoek waaruit blijkt dat downloaders vaak ook meer films en muziek kopen en vaker bioscopen bezoeken. En wat te doen met de heffing (thuiskopievergoeding) op CD-ROM’s en DVD’s die we betalen omdat er zoveel illegaal gekopieerd zou worden?

Met mensen zoals Fred Teeven kan de VVD beter omgedoopt worden tot Volkspartij voor Staatscontrole en Democratie (VSD). Als dit doorgaat zal ik mijn lidmaatschap toch eens kritisch tegen het licht moeten houden.

Update 2011-04-15: Communist Fred heeft nogal pech. De advocaat-generaal van het Europese Hof, Cruz Villalón, denkt namelijk heel anders over de zaak:

The Advocate General proposes that the Court of Justice should declare that EU law precludes a national court from making an order, on the basis of the Belgian statutory provision, requiring an internet service provider to install, in respect of all its customers, in abstracto and as a preventive measure, entirely at the expense of the internet service provider and for an unlimited period, a system for filtering all electronic communications passing via its services (in particular, those involving the use of peer-to-peer software) in order to identify on its network the sharing of electronic files containing a musical, cinematographic or audio-visual work in respect of which a third party claims rights, and subsequently to block the transfer of such files, either at the point at which they are requested or at the point at which they are sent.

Meer informatie en opinie kun je vinden op OSnews in een stukje van Thom Holwerda. Daar schrijft hij bijvoorbeeld:

A government – not the individuals within it, but the whole – innately strives to strengthen and extend its power, and since the internet has proven to be a threat to that power by empowering the people, anything that curtails the freedom of the web is welcomed – silently, but sometimes openly – by governments.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.