Nederland steeds dieper in de schulden

4 Comments

 1. avatar
  2010-07-13

  Is het verband nog steeds ‘bijna exponentieel’ als je een jaarlijkse inflatiecorrectie van 2% toepast?

 2. avatar
  2010-07-13

  @Frank: jazeker, zie de update onderaan. Wel is de “bijna exponentiële” groei dan minder overtuigend omdat de laatste jaren een afvlakking van de schuldtoename beter zichtbaar is. Maar tegelijkertijd zorgt de economische crisis voor minder inkomsten, en dus een scherpe toename van de schuld – wat bewijst dat het hebben van schulden niet een goede voorbereiding is op de golfbeweging van de wereldeconomie.

 3. avatar
  2010-07-15

  Heb je dan zelf ook suggesties om deze staatsschuld op korte termijn (zeg 10 à 15 jaar) weg tte werken? En dan bij voorkeur oplossingen waarin de sociale minima zoveel mogelijk ontzien worden, want zij die de crisis niet veroorzaakt hebben, mogen natuurlijk niet opdraaien voor de gevolgen.

 4. avatar
  2010-07-15

  @Arjan: je hebt gelijk dat die mensen de crisis niet veroorzaakt hebben – sociale wetgeving met hypotheekgaranties voor Amerikanen die geen normale hypotheek konden krijgen speelde daar wel een rol in – maar de crisis heeft ook de staatsschuld niet veroorzaakt. Oorzaak van de staatsschuld is het structureel teveel uitgeven. Over de dieper liggende oorzaak zal ik een volgende keer schrijven. Feit is wel dat structureel teveel uitgeven op lange termijn ook de sociaal zwakkeren gaat treffen.

  Oftewel, zelfs als de sociaal zwakkere nu getroffen wordt is dat nog steeds beter als dan wanneer de staatsschuld nog verder groeit en de sociaal zwakkere in de toekomst nog harder getroffen zal worden. Nu al is dankzij de afbetaling en rente het sociale stelsel onder druk komen te staan, en dat wordt dus nog erger.

  Maar ik ben het met je eens dat we bij de prioritering – waar snijden we eerst – de basisbehoeften van onze “eigen” mensen moeten proberen te ontzien. Dus sociaal stelsel, gezondheidszorg en onderwijs zijn ook voor mij belangrijk. Ik zou dan liever bezuinigen op grote ICT projecten (OV chipcard), subsidies (jammer van je jazzclub), ontwikkelingshulp (die toch al vaak contraproductief is en waarvan veel geld naar “adviseurs” gaat), defensie (jammer van de JSF, maar Saab maakt ook prima vliegtuigen), provincies (overbodige bestuurslaag), en de publieke omroep (hooguit één net als staatsomroep, de rest is overtollig vermaak).

  Dus niet de kaasschaafmethode. Gericht hele happen wegsnijden die de overheid niet noodzakelijkerwijs hoeft te doen. Dat is veel effectiever, en maakt het land ook beter bestuurbaar.

  De paar miljard die je dan bezuinigd zal nog wel geen 11 miljard zijn, dus er is geen oplossing die helemaal prettig is. En we weten hoe moeilijk het al is om werkelijk de bezuinigingen uit te voeren die ik zonet voorstelde, dus er is geen reden om erg optimistisch te zijn.

Reacties Gesloten