Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2010/06/22/zes-onzinmails-zelf-knutselen-en-kinderen-programmeren/
Export date: Fri Oct 23 8:39:48 2020 / +0000 GMT

Zes onzinmails, zelf knutselen, en kinderen programmeren


Geen idee. Zonet een update naar de nieuwe versie 3.0 van Wordpress uitgevoerd, en meteen het Mystique theme naar de nieuwste versie gebracht. Dat laatste ging niet probleemloos. De meest populaire blog software geeft dus soms toch nog wat problemen.

In ieder geval kreeg ik zelf zo'n zes mailtjes van mijn eigen systeem met de melding van een nieuw verhaal. Een leeg verhaal. Ik had dan ook helemaal geen nieuw verhaal geschreven. Hopelijk hebben mijn abonnees hier niet teveel last van ondervonden.

Knutselen geeft inzicht


De echte vraag is natuurlijk: waarom probeer ik het allemaal zelf te doen? Op zich valt het nog mee - in plaats van zelf HTML, PHP en CSS te coderen gebruik ik nu Wordpress. Toch gebruiken de meeste mensen gewoon online services zoals Blogger. Maar ik installeer zelf de software op mijn Ubuntu Linux server 1 op zolder.

Omdat het leuk is om te knutselen. Het geeft inzicht en controle. Het geeft vaardigheid. En het geeft af en toe rare foutjes. Het is vergelijkbaar met het knutselen aan je eigen auto. Dat laatste kan ik helemaal niet, dus doe ik het ook niet. Knutselen met computers is ook wel iets veiliger - je ligt niet meteen in de sloot als je een fout maakt. Knutselen met een computer is soms wel ingewikkelder en vraagt soms eindeloos geduld.

Toch is het essentieel om zelf te knutselen met computers. We leven in een digitale wereld, en pas door je handen digitaal vuil te maken leer je die wereld beter kennen. Voor kinderen en voor beginners zijn er daarom speciale educatieve programmeeromgevingen gemaakt. Je kunt daarmee leren programmeren zonder dat je eerder programmeerervaring of computerkennis nodig hebt.

Ik kwam op het idee dankzij een artikel op OSnews: Why Johnny Can't Code 2, door Kroc Camen. Hij beschreef het gebruik van de vroeger erg populaire taal BASIC, waarmee ikzelf ook heb leren programmeren. Het is inderdaad een goede beginnerstaal. Met FreeBASIC 3 heb ik Mireille nog leren programmeren, en pas daarna kwam voor haar ook het echte werk met C++.

Small Basic


Het artikel noemde ook Small Basic 4 van Microsoft. Ik heb het uitgetest. Het werkt redelijk goed, en de installatie is heel gemakkelijk. Ik ben er vooral tevreden over omdat de werkomgeving er gewoon perfect uitziet! Ik heb een heel simpel programma geschreven dat de tafel van 42 op het scherm zet. Klik hieronder op het plaatje:

Small Basic
Screenshot van Small Basic met mijn "tafel van 42" programma


De code voor dit programma was tamelijk simpel:

getal = 42
Shapes.AddLine (1,1,300,1)
Shapes.AddText ("De tafel van " + getal)
For i = 1 To 10
tekst = Shapes.AddText (i + " maal " + getal + " is " + i*getal)
Shapes.Move(tekst, 0, i*20)
EndFor


Je kunt echter ook een schildpad laten lopen over je beeldscherm. Dat doe je met, bijvoorbeeld: Turtle.Move(50)

Dat idee van een schildpad die over het scherm loopt is overigens afgekeken van Logo 5.

Alice


Een andere programmeertaal voor kinderen is Alice 6. Je kunt er drie-dimensionale acties mee uitvoeren. Zoiets als poppetjes uit de Sims laten lopen in een virtuele wereld. Voor hoe het eruit ziet moet je maar op onderstaande screenshots klikken.

Scene editor van Alice. Op een maanlandschap een Sfinx en een monstertje.


De Alice programma's maak je door te slepen en te klikken.
Excerpt: Zelf knutselen met computers geeft soms rare fouten, maar is leuk en leerzaam. Vandaag heb ik eenvoudige programmeertalen voor kinderen en beginners getest.
Links:
  1. http://www.ubuntu.com/server
  2. http://www.osnews.com/story/23464/Why_Johnny_Can_t _Code
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/FreeBASIC
  4. http://msdn.microsoft.com/en-us/beginner/ff384126. aspx
  5. http://el.media.mit.edu/logo-foundation/logo/turtl e.html
  6. http://www.alice.org/index.php?page=what_is_alice/ what_is_alice
Post date: 2010-06-22 22:07:47
Post date GMT: 2010-06-22 21:07:47

Post modified date: 2017-11-01 00:41:22
Post modified date GMT: 2017-10-31 23:41:22

Export date: Fri Oct 23 8:39:48 2020 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com