Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Age of Conquerors in Windows 7

Age of Empires II is een geweldig Real Time Strategy (RTS) spel. Je speelt ergens rond de middeleeuwen, waar je kastelen, torens, boerderijen, ridders, boogschutters, etc. moet bouwen – en de tegenstander moet verslaan. De tekeningen en scenario’s zijn historisch verantwoord, en je kunt het via een netwerk met meerdere mensen tegelijk spelen. De Age of Conquerors uitbreiding (expansion) bood ook scenario’s voor de verovering van Midden- en Zuid-Amerika door de conquestadores. Je kunt meerder volken spelen. Elk volk heeft zijn eigen speciale eenheden en gebouwen. Mijn favorieten zijn de Mongolen, de Hunnen en natuurlijk de Teutonen. Klik op de onderstaande afbeelding voor een screenshot.

Teutonen in Age of Empires II

Helaas, Age of Empires II werkt niet in Windows 7. Microsoft, de maker van het spel, ondersteund het niet langer. Zelf speelde ik graag de Conquerors expansion (X1). Na veel mislukte pogingen heb ik nu een elegante oplossing. Dit werkt voor Windows 7, maar waarschijnlijk kun je dit ook gebruiken als je een Mac OS/X of Linux besturingssysteem hebt.

Korte samenvatting voor nerds

De virtuele machine installeren

Virtualisatie is het gebruiken van een virtuele computer (virtual machine) binnen je echte computer. Dus met software wordt een echte computer nagebootst. Zo kun je het oude Windows XP binnen Windows 7 draaien.

Je hebt nodig:

Installeer VirtualBox, start VirtualBox, en maak een nieuwe machina aan voor Microsoft Windows XP.

nieuwe virtuele machine maken

Gebruik de volgende instellingen:

Hieronder zie je nog een paar screenshots (klik er maar op) die je misschien op weg kunnen helpen.

opslag in virtualbox
video acceleration using virtualbox

Zelf gebruikte ik een ISO image van de TinyXP CD. Installeer Windows XP nu op de virtuele machine. Na de installatie van Windows XP moet je ook de guest additions (gast uitbreidingen) installeren:

guest additions for virtualbox

AoC installeren

Installeer nu Age of Empires II en de Conquerors expansion. Als je een no-cd gebruikt, kun je ook een bestaande installatie op een andere computer (C:Program FilesMicrosoft GamesAge of Empires II) in z’n geheel kopiëren. Je hebt dan wel een registry hack nodig. Let op, de Conquerors expansie staat inC:Program FilesMicrosoft GamesAge of Empires IIage2_x1 (je kunt een snelkoppeling maken naar je bureaublad). En ik heb ook een werkende snelkoppeling inclusief de optie om de intro-video te onderdrukken.

Schermgrootte

Misschien kun je het spel niet op alle videoresoluties spelen. Bij mij was 1280 bij 1024 niet mogelijk. Je kunt het volgende doen om dit op te lossen.

Multiplay via het netwerk

Spelen tegen andere mensen via het netwerk is mogelijk, in ieder geval als je de “bridged networking” ingeschakeld hebt. Misschien moet je je Windows Firewall wel uitschakelen of aanpassen.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.