Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 9 min

Groupwise 2014 installatie getest

Groupwise heeft veel potentie om een alternatief te vormen voor Exchange, vooral in open-source / Linux omgevingen. Verschillende alternatieven voor Exchange heb ik eerder al kort besproken onderaan het artikel “Windows 2012 en Exchange 2013: leuk, maar niet geweldig” (2013).

Eerdere problemen met de installatie van Groupwise en het besluit tot een nieuwe poging

Kort daarna heb ik geprobeerd om Groupwise te installeren op SUSE Linux Enterprise Server (SLES) versie 11. SLES wordt ook door Novell op de markt gebracht en ontwikkeld en is dus het meest logische platform (OS) voor Groupwise. Maar helaas kwam ik toen nogal wat problemen tegen, die ik beschreven heb ik het artikel “SLES en GroupWise: mijn installatiestrijd”.

Iemand met de naam Willem reageerde nu bijna een jaar geleden op dat artikel. Volgens hem heeft Novell de installatie met Groupwise 2014 aanzienlijk verbeterd. Problemen met de eDirectory, ConsoleOne en Python zouden de installatie niet meer plagen.

Nu Groupwise 2014 SP2 alweer een poosje uit is heb ik — vooruit dan maar — weer een poging ondernomen. Deze keer heb ik een lagere basistolerantie voor installatieproblemen. Groupwise is een commercieel product, Novell heeft controle over zowel SLES als over Groupwise, en de installatie zou dus probleemloos moeten gaan. Liefst via Yast maar dat zit er helaas nog niet in.

Ik heb het getest in een KVM virtual machine met 2 CPU’s en 1 GB RAM, draaiend binnen een Scientific Linux 7 host. De bestanden die ik heb gedownload hebben de naam SLE-12-Server-DVD-x86_64-GM-DVD1.iso en gw14.0.0_full_linux_multi.tar.gz. Eerst heb ik in de guest SLES 12 geïnstalleerd, geregistreerd en van updates voorzien, tot zover weinig spannends.

De eerste stap: install.sh

We pakken de installation guide erbij en zien:

installation_guide_1

Maar in het mapje met uitgepakte bestanden (gw14.0.0-115243_full_linux_multi) zie ik alleen een install.sh script. Geen probleem, dat lijkt er genoeg op. Misschien had ik wel een oude versie van die installatiegids, dus dat kan aan mij liggen. De documentatie die via dat script in te zien is bevat wel actuele informatie:

installation_guide_2

Hartstikke prima. Echter ik zie geen mooie grafische installer meer, zoals in mijn eerdere test met GW2012, en zoals in de eerste screenshot van de installation guide. Nouja, ook prima, dat heeft zelfs mijn voorkeur, want een text-based installer is minder foutgevoelig en zou je zelfs over ssh kunnen uitvoeren.

installer_1

We gaan vrolijk door.

installer_2

Oeps, hoe gaan we akkoord met de licentie? In de ingebouwde installation guide stond dat ik een “a” moest typen maar dat werkt niet. Naar beneden scrollen geeft geen “I agree” knop o.i.d. Probleem. Na wat random klikken en vaak opnieuw proberen lukte het dan toch. Ik vermoed dat ik op de letter “a” in “Disagree” geklikt heb maar zeker weten doe ik het niet. Dit is een minpuntje voor de installer.

Ontbrekende software en afhankelijkheden

Helaas! De installer loopt al snel vast op het ontbreken van een versie van libstdc, kennelijk is de versie die in SLES 12 meegeleverd is te nieuw. Ook ontbreken packages en afhankelijkheden voor OpenMotiv, waarover zo meteen meer. Merk op dat de “c” (cancel) automatisch door de installer geselecteerd wordt; overslaan (skip) is dus geen optie.

nothing_provides

Gelukkig is een oude versie van libstd wel te installeren via Yast. Eerst moet je daarvoor de “Legacy Module 12” installeren. Die biedt:

packages which are discontinued on SUSE Linux Enterprise Server, such as: sendmail, syslog-ng, IBM Java6, and a number of libraries (for example openssl-0.9.8)

En nu is het triviaal:

libstdc

Eigenlijk, als ik streng ben, zou dit niet nodig moeten zijn. In november 2009 werd er al een support ticket aangemaakt, nummer 7004895, met als titel “GroupWise 8 Install Script Does Not Run (libstdc++.so.5 library error)”. Na zes (!!) jaar mag dat wel eens opgelost zijn. Vooruit dan maar, ik ben niet te streng omdat het via de Legacy module nog steeds mogelijk was.

OpenMotiv en libxcb-xlib

Nu wordt het lastig… hoe krijgen we OpenMotiv en libxcb-xlib op ons systeem? Ze zijn niet beschikbaar via die Legacy module. PROBLEEM! En kennelijk al heel lang een probleem: al in maart 2010 werd support ticket 7005497 aangemaakt met de titel “Unable to install GroupWise on SLES11 (X64)”. In die ticket staan zaken als “missing libXm.so.3” en “openmotif22 is not officially part of SLES10 or SLES11, you need the modules from OpenSUSE11.2”.

Eerlijk gezegd vind ik het te gek voor woorden om RPM’s van OpenSUZE te moeten downloaden terwijl in de requirements voor GW2014 staat dat er SLES nodig is. Het wordt nog mooier: we moeten de “unstable packages” activeren. De RPM is te vinden op: http://software.opensuse.org/package/openmotif22-libs

openmotif_1

Met dank aan een privé-repo van Christian Rost kunnen we dan toch aan openmotiv komen. Daarvoor moeten we wel zijn sleutel vertrouwen:

openmotif_2

Eind goed, al goed? Nee: Libxcb-xlib hebben we nog steeds niet te pakken.

openmotif_3

En daardoor lukt het nog steeds niet op GW2014 te installeren. Ik zou die bibliotheek kunnen downloaden en handmatig compileren, maar … ik ben er nu wel klaar mee. Dit is verdorie mijn eigen vrije tijd.

Conclusie: Groupwise is het nog niet…

Eerder al had ik aangegeven dat mijn tolerantie voor installatieproblemen na alle ellende van de vorige keer wel een beetje op was. Ik gun Groupwise echt een kans, maar om nu uren en uren aan de slag te gaan terwijl ik de software niet eens nodig heb gaat me te ver.

Dit is niet goed genoeg voor een commercieel product waarvan de leverancier alle onderdelen in eigen productie heeft. Het geeft onvoldoende vertrouwen in de kwaliteit van het product en absoluut onvoldoende vertrouwen in de testprocedures. Het ontwikkelteam van Groupwise had dit alles zelf meteen kunnen ontdekken door een installatie op hun eigen platform uit te proberen.

Uitvluchten als “meer kennis van productonderdelen nodig” e.d. zijn onacceptabel. Dit is professionele software, geen professionele puzzel. Installatie behoort triviaal, simpel, snel en probleemloos te gaan. Voor de configuratie is natuurlijk altijd technische kennis nodig, maar zover kwam ik niet eens.

Ja, de installatie is erop vooruit gegaan. Ik kwam de problemen van GW2012 niet meer tegen bij de installatie van GW2014. Laten we hopen dat het ontwikkelteam dan ook deze nieuwe problemen in de toekomst weet op te lossen.

Misschien dat ik het ooit nog ’s opnieuw test, in een verre, heel erg verre toekomst. Voorwaarde is dan wel dat Groupwise via Yast of een package manager probleemloos te installeren is.

UPDATE: Lees hieronder ook zeker de interessante reacties!

Reacties

✉ Willem op 2015-02-25

Hallo Evert,

Leuk dat je het avontuur weer aangegaan bent! B)

Zoals je gemerkt hebt zijn er aardig wat zaken veranderd met de komst van GroupWise 2014 t.o.v. eerdere versies. Een hoop afhankelijkheden zijn weggevallen (of beter gezegd optioneel).
De installer is geeft inderdaad een eerste duidelijke hint: de enige taak van de installer is om de benodigde basis pakketten te installeren op de betreffende server. Verdere configuratie gebeurt na die basis installatie, en dan vanuit een web interface.
De installation guide die je aan het volgen was (gw2012_install_guide.pdf), zoals je vermoedde, voor de vorige GroupWise 2012 versie.

Wat betreft alle package dependancy errors die je kreeg… Die ontstonden omdat je de SLES server niet hebt geregistreerd met de officiele SLES online en update repositories. In die SLES repositories zitten alle benodigde packages in, en de installatie loopt dan zonder morren door.

De “ellende” die volgde door met niet ondersteunde openSUSE aanvullende pakketten toch een installatie proberen af te dwingen… Ik vond em een goede poging… 🙂

Opmerking wat betreft de officiële SLES repositories: voor de registratie heb je een activatie sleutel nodig, en die mag je gratis aanvragen voor 60 dagen. Daarmee kun je de GroupWise installatie doen en tevens ook alle systeem updates laten toepassen op de SLES server. Die key verloopt dan na 60 dagen voor wat betreft gebruik mogen maken van die update repositories, maar het systeem blijft dan uiteraard onveranderd draaien.

Wel vond ik je artikel weer leuk beschreven, en dat van die missende accept in het installer screen…. dat was inderdaad een (een wat minder nette) display bug. Dat is gefixt met de installer uit GroupWise 2014 SP1, daar kun je ook gewoon een nieuwe/volledige installatie mee doen, zonder dat je eerst de initiële release hoeft te installeren.

Ik vind het wel erg leuk dat je toch weer een poging gedaan hebt!

Groet, Willem

✉ Willem op 2015-02-25

Ow, en sorry van het wat rommelige antwoord…. Iets te snel op enter gedrukt. 😛

Groet! Willem

✉ Evert Mouw op 2015-02-25

Beste Willem,

Dank voor je reactie.

Ik had SLES geactiveerd. In mijn artikel staat ook dat ik de updates geïnstalleerd heb — dat zou zonder een activatie niet mogelijk zijn geweest 😉 Ik kan helaas dus niet jouw verhaal bevestigen dat daarna de installatie zonder problemen door zou lopen.

De trial versie die ik kon downloaden was dan kennelijk niet de SP1? De bestandsnaam doet dat ook vermoeden: gw14.0.0_full_linux_multi.tar.gz Dat is dan niet zo handig, om een oude versie als trial aan te bieden.

Hartelijke groet, Evert

✉ Willem op 2015-02-25

Hoi Evert,

Ah mijn fout… ik had over twee dingen heen gelezen; dat je inderdaad wel de SLES registratie & systeem updates had toegepast, en dan het hier om SLES 12 ging.
Te gretig om over je ervaring met de GroupWise installatie te lezen, las ik over dat OS installatie stuk en zat ik met de gedachte dat je SLES 11 SP3 gebruikt hebt als host OS voor GroupWise… In het eerste stuk verwees je echter naar je vorige installatie met GroupWise 2012.

Het punt blijft wel staan dat met SLES 11 SP3 alle benodigde packges gewoon beschikbaar zijn. Daarom ging ik er onterecht vanuit dat je niet bij de juiste repositories kon omdat je de server niet had geregistreerd. Het zou zelfs zo moeten zijn dat de GroupWise 2014 package installatie gewoon doorloopt zonder registratie en met alleen de packages die beschikbaar zijn op de SLES 11 SP3 installatie DVD/ISO.

Het punt met SLES 12: deze is nog niet zo lang uit en bevat heel veel veranderingen t.o.v. de SLES 11 versie (vergelijkbaar met de grote stap die ook is gezet met de komst van RedHat 7 t.o.v. versie 6: o.a. de wisseling naar systemd - als vervanging voor het verouderde init systeem - en nog vele andere vernieuwingen).

GroupWise 2014 wordt om die reden nog niet ondersteund (lees werkt niet met de huidige builds) op SLES 12. De volgende GroupWise update zal hier wel weer ondersteuning voor moeten bieden.

Wat betreft je opmerking over het niet verkrijgen van de laatste installer versie bij het downloaden van een trial: Ik geef je helemaal gelijk in het feit dat het niet fijn is om je kennismaking met een oude build te moeten doen… De patches (en daarmee ook de laatste installer builds) zijn inderdaad afgeschermd en vereisen een daartoe gemachtigd account om ze te mogen downloaden. Dat is inderdaad jammer wat betreft bugs die je dan eventueel kan tegenkomen die al wel zijn opgelost. Dat is een minpunt.

Groet,
Willem


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.