Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

Je eigen server met je oude laptop

Voor de thuishobbyist — niet voor de IT prof, maar ook niet voor de absolute noob!

Even op afstand inloggen op de eigen server, die download starten, en als je thuiskomt is de grote download binnen. Of: ’s nachts downloaden zonder dat je computer op je kamer aan hoeft te blijven staan. Of: ook buitenshuis bij al je persoonlijke bestanden kunnen, zonder dat je een of andere cloud service hoeft te vertrouwen. Bijvoorbeeld een webpagina of een FTP server opzetten zodat je vrienden bij al je foto’s kunnen.

Hoe? Simpel. Bouw je eigen server! Ik gebruik al jaren mijn eigen servers. De eerste was een heel oude laptop met een kapot beeldscherm waarop ik Slackware geïnstalleerd had. Het was mijn eerste mailserver.

Een server moet altijd aan staan. Dat vreet dus stroom. Maar misschien heb je ergens nog een oude laptop staan? Die kun je natuurlijk prima gebruiken, want een simpele server hoeft niet snel te zijn en laptops zijn gebouwd om niet veel stroom te gebruiken!

Hieronder een paar algemene hints.

Windows of Linux?

Als je niet bekend bent met Linux, dan is een Windows server misschien gemakkelijker. Als je wel bekend bent met Linux dan is de keuze natuurlijk heel simpel.

Voor Windows servers

Dit is de oplossing voor minder technisch georiënteerde personen die snel een machine aan de praat willen krijgen die ze zelf snappen.

Voor Linux servers

Natuurlijk heb je al ervaring met Linux voordat je hiermee gaat beginnen. Overweeg eventueel om eerst een boek over Linux aan te schaffen om je de basiskennis eigen te maken.

Succes en plezier ermee!


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.