Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Markdown maakt tekst schrijven weer gemakkelijk

Tijd voor weer ’s een nerdy artikel.

The Markdown Mark by Dustin Curtis

Tekst schrijven: een hele korte moderne geschiedenis

Kleitabletten, papyrus, runen ritsen, ganzeveren… het is allemaal uit de tijd. Sinds de eerste computers hebben we een toetsenbord. En dan bedoel ik echte toetsenborden.

De eerste tekst editors voor de computer waren erg simpel. Je kon ergewone tekst (plain text) bestanden mee maken.
Latere tekstverwerkers voegden allemaal mooie extra’s toe, zoals het invoegen van plaatjes, gekleurde letters, enzovoorts. Denk WordPerfect en Word.

En daar begon de ellende. Een tekstbestand gemaakt met programma 1 kon vaak niet, of niet correct, bewerkt worden met programma 2. En omgekeerd. Daar sta je dan, met bestanden van tien jaar geleden, zonder de programma’s die de bestanden nog helemaal correct kunnen openen.

Voor archivering wordt daarom vaak PDF/A gebruikt (Portable Document Format / Archivable). Voordeel daarvan is dat je niet alleen de tekst, maar ook de opmaak goed kunt opslaan. Zo kun je lettertypen insluiten.

En voor het World Wide Web, een toepassing van het internet, wordt meestal HTML gebruikt: HyperText Markup Language. Eigenlijk is HTML een soort plain text, maar dan met diverse opmaakcodes. Wat je nu aan het lezen bent is tot je gekomen middels HTML. Voorbeeld:

<html>Dit is <b>bold</b> (vetgedrukt), en dit is een
<a href="https://www.furorteutonicus.eu/">link</a>
naar deze website.</html>

Dit is nog simpel, maar vaak wordt de HTML code onoverzichtelijk. Er zijn varianten bedacht zoals BBcode, en voor het schrijven van wetenschappelijke artikelen zijn systemen zoals LaTex populair. Maar toch zou het gemakkelijk zijn om iets te hebben dat je gewoon in elke plain text editor kunt gebruiken, wat zonder bewerking meteen goed leesbaar is, en ook nog goed om te zetten is naar HTML.

Ontdek Markdown

De meest populaire manier om gewone tekstbestanden op die manier te gebruiken is Markdown. Een voorbeeld:

**Dit is een voorbeeld**

Markdown heeft diverse *voordelen*:

- Het is gemakkelijk leesbaar in de oorspronkelijke vorm.
- Je kunt er snel HTML van maken, en het dus gebruiken voor het internet of de HTML openen in bv. Word.
- Het wordt steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld op GitHub en op StackOverflow.
- Er zijn veel *tools* voor.
- Zelfs [Lifehacker][lh] is er gek op.

[lh]: http://lifehacker.com/5943320/what-is-markdown-and-why-is-it-better-for-my-to+do-lists-and-notes

Het voorbeeld van hierboven komt er als volgt uit te zien:

Dit is een voorbeeld

Markdown heeft diverse voordelen:

John Gruber is de geestelijke vader van Markdown. Zijn syntax beschrijving en een HTML parser is te vinden op zijn website.

Tools

Je kunt natuurlijk gewoon elke willekeurige tekst editor gebruiken, zoals notepad of vim, maar als je meteen het resultaat in HTML wilt zien en als je Windows gebruikt zijn MarkdownPad en MarkPad handig. Dit artikel is geschreven met MarkdownPad (klik op het screenshot hieronder). Voor Mac gebruikers schijnt Mou handig te zijn. Linux gebruikers, vooral Ubuntu / Debian gebruikers, moeten UberWriter eens proberen.

(Update 2013-07-15: probeer MdCharm en ReText ook eens.)

Screenshot of MarkdownPad

Het hele idee is natuurlijk dat de tools het gemakkelijk maken, maar dat je ze niet nodig hebt. Je kunt een Markdown tekstbestand ook zonder problemen gewoon in notepad o.i.d. lezen.

Extensies: .txt, .text, .md, .markdown

Omdat het eigenlijk gewoon tekstbestanden zijn kun je jouw Markdown bestanden een .txt extensie geven. Maar voor de herkenbaarheid en de samenwerking met de tools hierboven genoemd is een .md extensie wellicht het gemakkelijkst.

Voor nerd-nerds

Als je niet van tools afhankelijk wilt zijn, dan zul je de Markdown syntax uit je hoofd moeten leren. Dat is niet moeilijk, ’t kost iets van tien minuten, maar je moet het wel doen. Lees bijvoorbeeld het artikel Markdown: The Ins and Outs van Dan Harper voor een prettige tutorial. Op Wikipedia staat een wat saaier, maar wel beter geordend overzicht van de syntax.

Heb je conversies nodig van/naar andere formaten zoals LaTex, HTML, DocBook, ePub, ODT, doc(x), etc.? Gebruik dan PanDoc! Let wel op de specifieke syntax variant die PanDoc gebruikt.

En gebruik Markdown voor je statistische rapportage! Er schijnt een integratie met R te zijn.

Dustin Curtis heeft een symbool (icon) voor Markdown gemaakt: The Markdown Mark.

Dit artikel zelf is ook gemaakt m.b.v. Markdown. Zie de brontekst.

(update 2014-06-18) Simpel scriptje om Markdown in de console te bekijken met elinks: markview.sh


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.