Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Nerthus, godin van vruchtbaarheid, uit de aarde

“De godin komt!” De horige Diederik had zoiets nog nooit beleefd. Sinds zijn stam de oorlog verloren had was hij een slaaf van een Angelse familie. De taal kon hij goed verstaan, en ook de goden waren grotendeels hetzelfde, maar de godin Nerthus kende hij nog niet.

De mensen hier tonen een diepe verering voor Nerthus. Ze komt uit de aarde, misschien leeft ze wel in een berkenboom. Ze laat alles groeien en wordt ook Moeder Aarde genoemd. Haar krachten zijn groot en woest. Haar wagen wordt getrokken door koeien.

Van zijn meester hoorde Diederik dat de priesters haar wagen en haar eiland beheren en beschermen. Want niemand behalve de priesters mogen het eiland betreden, en over haar wagen hangt een laken. En nu… hebben de priesters Nerthus gezien. Ze hebben koeien en knechten gevorderd om de optocht met de wagen mogelijk te maken. En Diederik mag helpen!

Nerthus, door Emil Doepler

Zolang Nerthus in het land is moeten alle stalen wapens verborgen worden. Er mag geen strijd zijn. Alle mensen zijn kleurig gekleed en overal waar de wagen langs komt wordt feest gevierd.

Maar na haar rondetocht wil de godin weer terugkeren naar haar woning in de aarde. De priesters brengen haar, met haar wagen, terug naar het heilige eiland. Diederik helpt met de kar, die op de boot moet. Eenmaal op het eiland wordt de kar, samen met de godin, naar een verborgen meer in het heilige woud gebracht. De knechten krijgen de opdracht om de wagen goed schoon te maken en te wassen met het water van het meer.

Diederik kijkt zijn ogen uit als hij ziet dat Nerthus het water betreedt om zich te wassen. Bij de Germanen wassen mannen en vrouwen zich zonder schaamte in rivieren en meertjes, maar een naakte godin heeft hij nog nooit gezien! De arme Diederik… weet hij dan niet dan het knechten niet geoorloofd is de Goden te zien en te leven? Als Diederik zich samen met de andere knechten in het water begeeft slokt het donkere water hen op, naar de bodem van het meer, naar de aarde. Nerthus geeft en Nerthus neemt.


Nerthus

Nerthus was een vroeg-Germaanse (Teutoonse) godin van de vruchtbaarheid, die bij enkele stammen rond de Noordzee aanbeden werd. Haar naam is verwant aan “Njord”, de god van de zee en ook een god uit het Wanengeslacht. Later zouden vooral Frey en Freja de belangrijkste vruchtbaarheidsgoden worden.

Bronnen:


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.