Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

Roken maakt dommer dan je lief is

roken verboden

Roken slecht voor je brein?

Roken is slechts, etc. etc., dat weten we wel. In de metro van vandaag (scan) las ik dat het ook nog ’s dommer maakt. Neuroloog Frank Erik de Leeuw van het UMC St. Radboud heeft dat aan de hand van 500 patiënten bewezen. Nu is dat niet zo verwonderlijk:

Het onderzoek betrof vooral ouderen. Door te roken kregen ze meer kans op dementie en Alzheimer. En daar wordt je niet slimmer van.

Echt dom waren de reacties op het artikel. Drie jonge meiden van net in de twintig was om een reactie gevraagd. Daar gaan we…

Jette, 22, studente psychologie

Dat zou dus betekenen dat iedereen die rookt een lager IQ heeft.

Nee muts, dat was de bewering niet. De bewering was dat roken dommer maakt. Uiteraard is zoiets ongelijk verdeeld; de één zal er nauwelijks of helemaal niet dommer van worden, de ander juist flink dommer. De gemiddelde roker wordt dommer door zijn rookverslaving, dat is wat het onderzoek beweerde. En ga snel van die universiteit weg, je snapt niets van statistiek en onderzoek doen.

[…] maar ik denk niet dat je er dom van wordt.

Die zit duidelijk in de ontkenningsfase. Misschien leert ze bij haar studie psychologie nog iets om haar denkpatronen bij te schaven.

Margot, 23, studente economie en bedrijfskunde

Het onderzoek lijkt me een beetje onzin. Ik zal er zeker niet minder om gaan roken! Voor mij heeft dit verder geen toegevoegde waarde.

Tja. Wat haar niet goed uitkomt heeft, zoals het dan mooi heet, voor haar geen “toevoegde waarde”. Dat wordt ook wel struisvogelpolitiek genoemd. Deze dame zal later geacht worden harde economische feiten en bedrijfsmatige keuzes te begrijpen, en mogelijk zelfs ook te nemen. Zal dat op dezelfde manier gaan? Ook voor deze meid geldt: ga alsjeblieft van die universiteit weg.

Debby, 21, fitnessinstructrice

Ik rook en voel me niet dom.

Hoe je je voelt is het belangrijkst. Gelukkig maar.

Als ik moet leren en ik las een korte rookpauze in, dan kan ik me daarna weer beter concentreren.

Tot dusverre prima. Dat kan inderdaad een oppeppend effect zijn van nicotine. Maar ze vervolgt:

Daar word ik natuurlijk alleen maar slimmer van.

Nee, helaas, dat gaat dus niet op. Je neemt misschien een paar feiten sneller op, maar je vermogen om met feiten slimme dingen te doen zal op lange termijn afnemen. Desondanks mijn felicitaties: jouw argumentatie is in ieder geval sterker dan van die twee universitaire mutsen.

Ten Slotte

Er zijn diverse vormen van intelligentie. Kiezen voor jezelf verslaafd maken aan een dure en kankerverwekkende stof lijkt mij in ieder geval een voorbeeld van intelligentiefalen, oftewel domheid. Ook al is iemand verder heel slim: roken is een klein stukje domheid. Domheid kenmerkt zich onder andere door het negeren van feiten, iets wat de dames hierboven prachtig demonstreren. Dat verschijnsel zie je overigens vaak ook in de politiek, vooral bij linkse politici (immigratie, rassenverschillen, cultuurverschillen, aard van de mens, misbruik van collectieve voorzieningen, maakbaarheid van mens en samenleving, milieu, etc. etc.) maar soms ook wel eens bij rechtse (JSF, Afghanistan).

Reacties

✉ Albert Luttikhuis op 2011-06-30

Roken geeft rust en ontspanning, hierdoor lijkt de roker misschien dommer. Een test over roken zal hem/haar niet interesseren en de uitkomst ervan ook niet. De rokers dragen bij aan het voorkomen van teveel zenuwpezen in onze maatschappij. Als er een test zou worden gehouden of bij ongelukken ook meer rokers dan niet-rokers betrokken zijn , dan weet ik denk het antwoord al.

✉ Evert Mouw op 2011-06-30

@Albert: daar heb je mogelijk wel een punt, voor veel mensen is het een moment van ontspanning. Het totaal-effect van roken op het gemoed is natuurlijk meer dan alleen het effect van nicotine, maar daar is wel veel over bekend, zie bv. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotine#Effecten_van_een_lage_dosering

Het idee om te kijken of rokers vaker of minder vaak bij (verkeers)ongelukken betrokken zijn is erg interessant. Zonet heb ik even op pubmed en google gezocht. Een Spaans onderzoek uit 2003 wijst uit dat rokers veel vaker (50%) bij verkeersongelukken betrokken zijn.

Abstract:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716567

Volledige tekst:
http://www.elsevier.es/en/node/2024372

(Smoking and nonfatal traffic accidents. Aten Primaria. 2003 Apr 15;31(6):349-53)

✉ Emil Snijer op 2011-09-16

Gaaf stukje, ook hoe die achterlijke antwoorden van de studentes worden bespot. Zo is het maar net. Zet ze maar te kijk, is wel eens goed. Verslaafden zijn, (ik spreek uit eigen ervaring) wars van kritiek, en zelfkritiek. De verslaving trekt je in een klein wereldje. Daarmee ook je denken. Slimmer maakt het je sowieso niet. Wat maakt ons slimmer?, denk je dan..Nou buiten je hokje denken, en veel verschillende dingen doen. En iets wat gedrag routinematig positief beïnvloedt, zoals roken, werkt dit principe tegen.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.